Exercitii

Exerciții de identificare și formulare a argumentelor etice

  • Argumente empirice: descrieri ale unor stări de fapt, deseori valabile pentru o societate particulară, într-un spațiu și timp dat. Argumentele empirice descriu o situație fără să o evalueze ca fiind bună sau rea. Desigur, ele pot fi mai generale, descriind de exemplu natura umană („Toți oamenii au nevoie de afecțiune”) sau mai particulare („În România de astăzi există mulți copii care cresc fără afecțiune paternă”). Argumente cu o logică empirică (descriptivă, factuală) pot fi formulate cu privire la viitor (ce se va întâmpla), cu privire la trecut (ce s-a întâmplat) precum și cu privire la realități contrafactuale (ce s-ar fi întâmplat dacă…) În general, asumpția este că toți observatorii dezinteresați ar ajunge la un consens în ceea ce privește argumentele empirice, dacă ar avea destule resurse pentru a studia cu atenție realitatea.
  • Argumente normative: propun valori, principii, și alte elemente care sunt importante și demne de a fi luate în seamă. Autorul afirmă ce anume consideră ea / el că este bine, corect, important, sau cu alt fel de valoare existențială – care justifică acțiuni de protejare, afirmare etc. Dată fiind diversitatea societăților și oamenilor, deseori pornim de la premisa că, indiferent de cât de mult timp investim în studiu, argumentele normative propuse de noi nu vor fi agreate consensual de alți oameni. Chiar și valori deseori considerate fundamentale, precum valoarea vieții, a bunăstării materiale, a fericirii, a adevărului, a dreptății etc pot fi considerate secundare în anumite situații de viață.
  • Definiții: autorii propun un anumit vocabular pentru a discuta o problemă. De exemplu: ce este prostituția? ce este omul? ce este fericirea? Definițiile fac legături între fenomenul analizat, argumentele normative (specifică felul în care trebuie să privim fenomenul) și cele empirice (specifică la ce anume să ne uităm, în lumea dimprejur, pentru a observa fapte relevante). Definițiile permit analogii (Prostituția este precum….) și comparații (Față de …….., prostituția este mai mult / mai puțin gravă, etc).

Template exercițiu [format doc]

Comments are closed.